Εστέρες, Λίπη, Έλαια, Σαπούνια
Eστέρας ονομάζεται κάθε οργανική χημική ένωση η οποία περιέχει (μια τουλάχιστον) καρβοαλκοξυομάδα. Οι εστέρες προέρχονται από τα καρβονικά οξέα με αντικατάσταση ενός τουλάχιστον ατόμου υδρογόνου, μιας τουλάχιστον καρβοξυλομάδας από μία αλκυλομάδα.
Οι εστέρες που έχουν προέλθει από εξουδετέρωση κατώτερων οξέων με κατώτερες αλκοόλες είναι υγρές ουσίες κατάλληλες ως διαλύτες. Οι εστέρες από εξουδετέρωση μεσαίων ή κατώτερων οξέων με μεσαίες αλκοόλες είναι συνήθως αρωματικές ενώσεις με ευχάριστη οσμή και αποτελούν τις βασικές ουσίες των φυσικών αρωμάτων.
Tα λίπη ονομάζονται οι εστέρες, της γλυκερίνης (τρισθενούς αλκοόλης), με οργανικά οξέα κυρίως μονοκαρβονικά κορεσμένα ή ακόρεστα.
Ανάλογα με τη σύστασή τους στη κατάσταση που βρίσκονται, υπό κανονικές συνθήκες, (συνθήκες δωματίου), όταν είναι υγρά ονομάζονται έλαια, ενώ όταν είναι στερεά ονομάζονται στέατα ή απλά λίπη.Τα λίπη είναι πολύ διαδεδομένα τόσο στο ζωικό όσο και στο φυτικό βασίλειο. Εξ αυτού ανάλογα της προέλευσής τους διακρίνονται αμφότερα τα παραπάνω, (λίπη και έλαια), σε ζωικά ή φυτικά.
Κατά την θέρμανση των λιπών και ελαίων με καυστικό νάτριο ή κάλιο σχηματίζεται γλυκερίνη και άλατα λιπαρών οξέων. Τα άλατα αυτά ονομάζονται σάπωνες.
ΕΣΤΕΡΕΣ
Πηγή
Οργανική Χημεία: Μ. Κομιώτου, Σ. Λευκοπούλου, Ν. Νικολάου